top of page

כלים לחינוך אזרחי  אמון

יצירת אמון עם התלמידים בעת שיח הכולל דעות שונות היא חיונית ליצירת מרחב שבו כל אחד מרגיש בנוח להביע את עמדותיו ללא חשש משיפוטיות או דחייה. כאשר קיים אמון, התלמידים חשים שמכבדים את דבריהם גם אם דעתם אינה מקובלת על הרוב, מה שמאפשר דיון מעמיק ומכבד. אמון זה מעודד את התלמידים להקשיב ולהתייחס לעמדות מגוונות, לפתח חשיבה ביקורתית ולהבין לעומק את מורכבות הנושא.

בנוסף, האמון בין המורה לתלמידים מחזק את הסמכות החינוכית ומאפשר ניהול דיון רגיש בצורה שקולה ומאוזנת, תוך שמירה על סביבה תומכת ומכילה. להלן חמישה טיפים לשיפור האמון בעת שיח:

תמונה של WhatsApp‏ 2024-11-06 בשעה 00.53.51_b03f9b75.jpg

הצגת מגוון נקודות מבט: כאשר מורים מציגים מגוון דעות על נושא מסוים, הדבר מאפשר לתלמידים להרגיש שכל דעה, גם אם היא שונה או ייחודית, מקבלת מקום ראוי. הצגת דעות מגוונות מסייעת לתלמידים להבין שהמרחב הכיתתי פתוח להבעת עמדות שונות ושהמטרה היא להעשיר את הדיון. גישה זו מחזקת את האמון בכיתה ומעודדת את התלמידים להרגיש בנוח לשתף את מחשבותיהם ודעותיהם.

שמירה על נייטרליות: נייטרליות מצד המורה יוצרת אווירה שבה התלמידים יודעים כי המורה אינו נוקט עמדה אלא מאפשר לכל דעה להישמע במלואה. כאשר המורה נמנע מהעדפת צד כלשהו, התלמידים חשים שהשיח פתוח ושכל עמדותיהם לגיטימיות. זה מעודד את התלמידים לבטא את דעותיהם בביטחון, מתוך הבנה שהמורה תומך בהבעת מגוון דעות ולא מצפה להתיישר לעמדת רוב או דעת המורה.

image.png

הגדרת מטרות לדיון: כאשר המורה מבהיר שהתכלית המרכזית של הדיון היא להכיר ולהבין נקודות מבט שונות, הדבר מפחית חשש מאי-הסכמה ועימותים. המיקוד במטרות כמו למידה משותפת והבנת עמדות אחרות מאפשר לתלמידים לשים דגש על פתיחות וסובלנות במקום על ניצחון או צידוק עצמי. זה מסייע ליצור אקלים כיתתי בטוח שבו הדגש הוא על חקירה והבנה ולא על ויכוחים או שכנוע.

image_edited.png

שימוש בשאלות פתוחות: שאלות פתוחות שמעודדות רפלקציה אישית מאפשרות לתלמידים לבחון מחדש את עמדותיהם ולהתחשב בנקודות מבט נוספות. שאלות כמו "מה יכולה להיות נקודת המבט השונה על הנושא?" מזמינות את התלמידים להרחיב את נקודת המבט שלהם ולראות את העניין מכיוונים חדשים. בדרך זו, השיח בכיתה נעשה עמוק ומגוון יותר, ומונעים מצבים שבהם דעות שונות נדחות או מדוכאות.

image.png

חוקים וכללים לשיח מכבד: הגדרת כללי שיח ברורים כמו הקשבה הדדית, התייחסות מכבדת ואי-פגיעה מאפשרת ליצור מסגרת שמגנה על כל המשתתפים בדיון. כללים אלו מבהירים לתלמידים שיש גבולות ברורים לשיח, דבר המבטיח שהתלמידים יחושו מוגנים ובטוחים להביע את דעותיהם. שמירה על כללים אלו מגבירה את האמון במרחב הכיתתי בכך שהיא מבהירה שהכיתה היא מקום מכיל ומכבד, גם כאשר הדעות שונות. מוזמנים להרחיב בנושא יצירת כללים, חשפו בגלגל התמונות שלמטה.

תמונה של WhatsApp‏ 2024-11-11 בשעה 13.30.33_ca7adade
מורה נבוכים
image
image
image
image

הרשמה לעדכונים

תודה!

bottom of page